Ontwikkelen, theorie en tegenvoorbeelden

In aanvulling op mijn profiel deel ik hieronder meer detail over mijn visie op en aanpak van organisatieontwikkeling en verandermanagement. Onderstaande video toont in een experiment waar ik aan denk als ik hoor over de ambitie "We willen onze organisatie ontwikkelen." De organisatie wil een omgekeerde fiets leren berijden én de vaardigheid van het rijden op een gewone fiets niet verliezen, omdat onderweg 'de winkel openblijft'.

Als je meer van lezen dan van kijken bent, of na bovenstaande video nog meer wilt weten, dan haal ik graag het artikel "If you want to get ahead, get a theory" aan. Dit beschrijft een onderzoek naar een ontwikkelvraagstuk van kinderen tussen de 4,6 en 9,5 jaar oud. Hierin ligt de nadruk op het omgaan met tegenvoorbeelden en wisselen tussen aandacht voor doelen en aandacht voor middelen.

In het onderzoek moeten kinderen blokken stapelen, terwijl deze stapel moet balanceren op een dunne metalen staaf. De beschikbare blokken variëren in materiaal, lengte, zwaartepunt en schijnbaar zwaartepunt. Het ligt dus niet helemaal voor de hand hoe ze tot succesvolle uitvoering komen.

In de opdracht om te stapelen, wisselen alle kinderen op gegeven moment van blokken stapelen naar een experiment om het zwaartepunt van een enkel blok te vinden. Oftewel: van doel (stapelen) naar middel (de balans van een blok vinden). Als ze het zwaartepunt van een type blok gevonden hebben, dan houden ze op met verder experimenteren: ze weten hoe het zit. Maar later brengt deze kennis ze in de problemen, omdat sommige blokken wel hetzelfde uiterlijk hebben, maar niet hetzelfde zwaartepunt. Ze laten zich in het gebruik van die blokken leiden door wat ze zien in plaats van wat ze voelen.

Regelmatige tegenvoorbeelden en dus omvallende stapels leiden niet meteen tot doorontwikkeling van hun evenwichtstheorie. Jongere kinderen passen sneller aan dan oudere, omdat de oudere blijkbaar meer hechten aan hun algemene visuele theorie dan hun kinesthetische ervaring met specifieke blokken. Ook ontwikkelen ze onderweg strategieën voor welke blokken ze eerst, later of niet meer pakken.

Omwille van de lengte van deze introductie laat ik het hierbij. Ik denk dat het al voldoende duidelijk maakt waar ik in verandermanagement op let en aandacht voor vraag. Ik geloof dat organisaties zich met aandacht voor impliciete theorieën van betrokkenen beter ontwikkelen dan door veranderingen van processen, structuren of gedrag alleen.

Deze visie past niet bij iedereen en op ieder moment. Zeker niet wanneer je zo snel mogelijk een stapel blokken wilt laten balanceren op een dunne metalen staaf. Als je snel wilt, dan adviseer ik je om de blokken die zich niet volgens de verwachtingen gedragen (weerstand) te verwijderen uit de organisatie. Als mijn visie je aanspreekt en je dus ook de afwijkende blokken wilt behouden in jouw organisatie, neem dan contact met mij op over de ontwikkeling die je wilt realiseren.

Referenties:
· KARMILOFF-SMITH, Annette, INHELDER, Bärbel. "If you want to get ahead, get a theory". Cognition, 1974, 3.3: 195-212.
· SANDLIN, Destin Wilson. The Backwards Brain Bicycle. Smarter Everyday, 2015, episode 133.

Ja, maar blijven wij dan niet hangen in theoretische discussies?