Bastiaan van Gils

"Kwaliteit betekent dat iemand er iets voor wil doen."

Versie 11 juli 2024

Motto

Het motto waarmee ik zelf streef te leven en de lat die ik voor anderen hanteer:

"Kwaliteit betekent dat iemand er iets voor wil doen."

Dit motto komt voort uit een inzicht dat ik opdeed in het boek Quality Software Management van Gerald M. Weinberg. Hij schrijft daarin ongeveer: "Kwaliteit is geen objectief begrip, maar betekent dat iets waarde heeft voor iemand." Dat uitgangspunt onderschrijf ik en vul ik vanuit eigen visie en ervaring aan met: "Als iets1 waarde heeft voor iemand, dan wil iemand er iets2 voor doen." Samen vormt dat mijn motto, dat ik breder van toepassing vind dan op software alleen.

Werkgebied

Wetenschap, gestructureerd en geordend verifieerbare kennis opdoen, en op basis van die wetenschap de wereld verbeteren vind ik boeiend. Vooral heb ik interesse in technische natuurkunde, systeemtheorie, procesverbetering (jargon: Lean en ToC), communicatie en leren. Hierin ben ik deels formeel geschoold, deels autodidact en deels ervaringsdeskundige.

Mijn sterke kant is om ingewikkelde situaties abstraheren naar een eenvoudig, begrijpelijk model. En daarna vanuit dat model gestructureerd de ingewikkeldheid van concrete situatie weer omarmen. Ongewenste situaties zijn vaak hardnekkig door hoe men de situatie waarneemt, erover denkt en erover communiceert. Mijn toegevoegde waarde is het vinden van een nieuwe benadering waarin er oplossingen mogelijk worden. Ook hoort daarbij om met de nieuwe benadering te experimenteren en evalueren. Geschreven vanuit jouw perspectief als lezer:

Elevator pitch
Heb je een ongewenste situatie die ondanks alle aandacht en inspanning hardnekkig blijft bestaan? Wil je na een voorbereiding zelf een nieuwe benadering van de situatie proberen? Dan is het de moeite waard om contact met mij op te nemen.
Wil je meteen zelf aan de slag? Probeer dan eens de zelfanalyse.

Persoonlijke achtergond

Toekomstverhalen (science fiction), gevangenisverhalen en psychologische thrillers, zowel in boek als film boeien mij. Bijvoorbeeld: Star Trek, Star Wars, Battlestar Galactica, 1984, Brave New World, Blokken, Minority Report, I Robot, The Shawshank Redemption, The Last Castle, Escape Plan, Tau, Ready Player One (en Two). Daarnaast zou ik er graag meer op uittrekken in de natuur, beter zijn in Aikido en kunnen klussen in en om huis. Ik raakte in mijn tienerjaren al gefascineerd door het reflexieve spel Nomica van Peter Suber. Het is, denk ik, de beste analogie van het echte leven. Sla de volgende zin maar over. Paradoxale communicatie vind ik tegelijk storend en behulpzaam. Ik heb eens een teken- en taalset ontworpen om uit te vinden wat er voor communicatie eigenlijk allemaal nodig is. Schrijven en abstracte kunst maken geven mij energie.

Contact

Wil je contact met mij leggen? Zie de contactpagina.

Inspiratie

Tot slot nog een quote waar ik in goede en slechte tijden wat aan heb en daarom hier graag deel:

I believe there is no philosophical high-road in science, with epistemological signposts. No, we are in a jungle and find our way by trial and error, building our road behind us as we proceed. We do not find signposts at crossroads, but our own scouts erect them, to help the rest.
Max Born in Experiment and Theory in Physics (1956), p. 44