1 september 2021

Soms lopen mensen in een organisatie vast in "Wat moeten we doen?" en "Hoe moeten we dat doen?" omdat er geen standaard beschikbaar is waarnaar ze zich kunnen richten. Die vragen leiden dan tot veel onderlinge gesprekken zonder echte voortgang in het werk zelf. Wat doe je dan?

  1. Zoek welke standaard er is van het "hoogste" orgaan. Werk volgens die standaard. Dit zorgt ervoor dat je "goed" werk levert en in geval van discussie de juiste basis hebt.
  2. Als er geen standaard te vinden is, zoek dan het "hoogste" orgaan die de standaard zou moeten of kunnen vaststellen voor de organisatie. Biedt aan een standaard te ontwikkelen tijdens het werk dat je doet in ruil voor de belofte dat zij zorgen dat de ontwikkelde standaard officieel wordt vastgesteld voor de organisatie.
  3. Als de standaard niet concreet genoeg is, bied dan aan de standaard verder te uit te werken tijdens het werk dat je doet in ruil voor de belofte dat zij zorgen dat de uitgewerkte standaard officieel wordt vastgesteld voor de organisatie.
  4. Als er geen "hoogste" orgaan te vinden is of je kunt met dit orgaan geen goede ruil afspreken, zoek dan een partner met zoveel mogelijk "massa" die samen met jou de standaard wil ontwikkelen. Zorg dat jullie standaard in de praktijk bewijsbaar optimaal bijdraagt aan de gewenste resultaten van de organisatie. Als er dan uiteindelijk toch een "hoogste" orgaan tevoorschijn komt, dan heb je in ieder geval de beste onderhandelingspositie die je kunt hebben om jullie standaard de organisatiestandaard te maken: bewijsbare resultaten voor de organisatie en veel "massa" die jullie standaard al volgt.

Nummer 441 · vorige · index · volgende · 0o671