1 januari 1970

Leuk hè, om uit te zoeken of je ook lager kunt gaan in een reeks? Ik gebruik dit verborgen plekje om verre-toekomst vragen te verzamelen.

Einde van de tijd
We hebben de milleniumbug van het jaar 2000 zonder veel (voor mij zichtbare) moeite overleefd. Maar hoe zit het met 19 januari 2038? Hoe gaat de technische gemeenschap zich op die overstromingssituatie voorbereiden en afhandelen als het zo ver is?
De rol van Octonions
Reële getallen en complexe getallen zijn gesneden koek bij de meeste bèta-wetenschappers. Quaternions worden gebruikt voor weergave van translaties en rotaties voor projectie van 3d-ruimtes op 2d-beeldschermen, maar in de dagelijkse praktijk niet. En daarna: Wat gaan octonions betekenen?
Langzamer dan het licht, maar wel veel sneller
Een maximum snelheid, de lichtsnelheid, is noodzakelijk voor een betrouwbare tijd- en plaatscoördinatie. Een eis dus als je je als soort wilt ontwikkelen. De mens is nu echter alleen in staat om snelheden te bereiken die vér onder die snelheid liggen en bovendien veel energie kosten. Dat helpt niet om pioniers te werven die helpen de soort te verspreiden, zonder meteen naburige soorten te verdrukken. Welke mogelijkheden bieden onze natuurwetten om dit soort snelheden toch te kunnen realiseren?
Serieus ruimtereizen
In lijn met de vorige vraag: Er wordt gewerkt aan ruimtereizen, maar het is geen maatschappelijk thema. Het vooruitzicht is dat je met 3 jaar reizen, zonder serieuze kans op terugkeer op een kale, onleefbare planeet (Mars) terechtkomt. Dan kun je toch niet verwachten dat er een beweging op gang komt die er echt moeite voor gaat doen, behalve visionairs als Elon Musk en Jeff Bezos? Oftewel: naast techniek, is er ook een beter perspectief nodig om capaciteit aan te trekken.
Water, riolering en hygiëne
De Gates stichting wil Aarde verder helpen door deze onderwerpen wereldwijd goed te regelen. Dat gaat echter heel langzaam en vertraagt allerlei andere waardevolle goede doelen initiatieven van mensen met een minder verre blik. Hoe kan deze stichting geholpen worden om sneller resultaat te halen zonder dat het ongeloofwaardig wordt? (En daarmee alle anderen.)
Koningen, democratieën en andere publieke bestuursvormen
Op hoofdlijnen zijn koningen (keizers, dictators, ...), democratieën en combinaties daarvan de twee besturingsvormen waarmee gemeenschappen lange termijn functioneren. Is er bewijs te vinden dat ook andere vormen net zo lang kunnen bestaan met een vrije, gezonde gemeenschap?
Zelf gemaakte, zelfbewuste levensvormen
Zal de mens uiteindelijk zelfbewuste levensvormen kunnen maken? En als het ze lukt: kunnen ze daar dan mee leren samenleven? Met name: Hoe gaan ze om met de voorkeuren en gedrag dat voor de mens heel vervelend of zelfs levensbedreigend is?
Communiceren met dieren
Leren we ooit communiceren met dieren met behulp van technologie? Apen, dolfijnen, honden maken geluid dat voor ons nu niets betekent. Maar kunnen mensen ooit leren het wel te verstaan en terug te praten?
Onomkeerbaarheid van de dood
Waarschijnlijk kunnen we met toekomstige technieken ooit de dood en serieuze ziekte wel zo lang uitstellen dat de persoon uiteindelijk de dood zelf geen probleem meer vindt, omdat hij of zij genoeg meegemaakt heeft. Maar kunnen we ooit ook iemand terughalen die gestorven is vóór het bestaan van die technieken? Wat voor een ervaring zou dat zijn voor die persoon zelf?

Nummer 0 · vorige · index · volgende · 0o0